Friday, July 14, 2006

Dags att stoppa den kinesiska censuren!

...Everyone shall have the right to freedom of expression; this right shall include freedom to seek, receive and impart information and ideas of all kinds, regardless of frontiers, either orally, in writing or in print [...] or through any other media of his choice."
Artikel 19 International Covenant on Civil and Political Rights. Undertecknat (men ej
ratificerat) av Kina, Oktober 1998.

Jag bad igår en vän som befinner sig i Shanghai, Kina att läsa min blogg. Trots ett flertal försök får han meddelandet att webbplatsen ej är tillgänglig. Meddelandet beror på att den kinesiska regeringen drivit igenom en lag som spärrar ett antal sidor på internet för kinesiska användare som ett led i sina försök att censurera fri information på internet. Syftet med kampanjen är naturligtvis att hindra de egna medborgarna från att publicera sig på webbplatser som står utanför statens kontroll och ta del av regimkritik från skribenter som befinner sig i andra länder.

Som ett led i detta arbete har regimen bland annat spärrat domänen blogspot.com där utrikesdepartementet ligger under samt sidor med information om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, situationen i Taiwan och utvecklingen i Tibet. Som bilden ovan demonstrerar har beklagligtvis även sökmotorn Google gått med på att filtrera sina sökresultat i Kina för att få tillgång till den attraktiva kinesiska marknaden. Det är hög till att vi som konsumenter kräver att företag som Google stoppar filtreringen av fri information samt att det internationella samfundet ställer krav på den kinesiska regimen att stoppa censuren.