Thursday, June 29, 2006

Update från Strasbourg


Jag fick under Europarådets möte tillfälle att luncha med Grigory Yavlinsky, ordförande för det ryska liberala partiet Yabloko. Den legendariske Yavlinsky har varit en av Vladimir Putins kraftfullaste kritiker och frekvent kritiserat Putins inskränkningar i yttrande- och pressfriheten i Ryssland. Läs mer om Yablokos viktiga arbete här. Det behövs fler politiska ledare som Yavlinski i Ryssland för att landet ska gå i riktning mot fullvärdig demokrati och marknadsekonomi.

Saturday, June 24, 2006

Oroligheter i Uzbekistan

Det pågår sedan en längre tid en konflikt i Uzbekistan som involverar väpnade islamistiska grupper. Tankesmedjan the Carnegie Endowment for International Peace publicerar nu en unik video från Andijanregionen i Uzbekistan (filmad i slutet av 2005) som dokumenterar oroligheterna och de blodiga stridigheterna i landet. Dessa oroligheter tvingade USA att lämna landet för en tid sedan (USA hade tidigare en militärbas i gränsområdet mellan Uzbekistan och Afghanistan).

Friday, June 16, 2006

Till Strasbourg

Åker inom kort till Strasbourg för möte med Europarådets parlamentariska församling, men uppdaterar bloggen kommande vecka med en rapport från Frankrike och de svenska ledamöternas aktiviteter.

Dags att stoppa flyttcirkusen!

Europaparlamentet flyttar 12 gånger om året till Strasbourg. Pendlandet från beredningsarbetet i utskott och partigrupper i Bryssel till omröstningarna i Strasbourg kostar Sveriges och Europas skattebetalare runt 200 miljoner euro varje år.

Den svenska Europaparlamentarikern Cecilia Malmström tog nyligen intiativ till en kampanj för att få ett stopp på flyttcirkusen till Strasbourg och ett slut på slöseriet med skattebetalarnas pengar. En halv miljon personer från hela Europa har redan skrivit på uppropet. Parlamentet bör ha alla möten i Bryssel; Europas skattebetalare ska inte behöva subventionera fransk nationalstolthet. Gå in på hemsidan och skriv på idag.

Thursday, June 15, 2006

Vem blir ny generalsekreterare?

Diskussionerna går just nu heta om vem som ska ta över rodret som generalsekreterare i FN när Kofi Annan avgår senare i år. Det blir en svår uppgift för kommande generalsekreterare att genomföra de långtgående reformer av byråkratin och FNs institutioner som är helt nödvändiga för att begränsa diktaturernas inflytande och återställa organisationens förtroende och handlingskraft, inte minst i frågor som rör främjandet av demokrati, mänskliga rättigheter och internationell säkerhet. Eftersom FN har ett geografiskt rotationssystem i dessa val finns stora chanser kommande generalsekreterare kommer att komma från Asien.

Tidskriften Foreign Policy publicerar en intressant analys med odds för och emot de favoriter som just nu är förhandstippade till posten som ny generalsekreterare. Bäst odds just nu har den mindre kända Jayantha Dhanapala, presidentrådgivare på Sri Lanka och tidigare biträdande generalsekreterare i FN för nedrustningsfrågor. Dhanapala talar förutom sinhala, franska och engelska även mandarin, vilket borde utgöra ett stort plus för att få Pekings stöd i maktkampen. USAs förre president Bill Clinton som även förekommit i förhandsspekulationerna har sämst odds för tillfället.

Wednesday, June 14, 2006

Världens 20 värsta diktatorer 2006

Tidskriften Parade publicerar nu sin årliga ranking av världens mest repressiva diktatorer i världen 2006.

Listan leds detta år av Sudans Muhammed al-Bashir som sedan 2002 varit ansvarig för den etniska rensningen i Darfur-regionen som lett till 180,000 människors död. Andra plats innhas av Nordkoreas Kim Jong-Il som i det totalitära Nordkorea deporterat hundratusentals individer till arbetsläger där systematisk tortyr förekommer, vilket tidigare uppmärksammats i denna blogg. Tredje platsen innhas av Burmas envåldshärskare Than Shwe som intensifierat förtrycket i landet och sedan en tid tillbaka håller demokratiaktivisten och nobelpristagaren Aung San Suu Kyi i husarrest.

Andra diktatorer med på listan är Libyens Muammar Qadaffi som instiftat lagar där all kritik regimen medför dödsstraff. Den internationellt minde kände kung Mswati III av Swaziland tar ny plats på listan. Mswati innehar absolut makt i Swaziland som utgör Afrikas sista absoluta monarki och all opposition i landet är förbjuden.

Vinner USA kriget mot terrorismen?


Den ypperliga tidskriften Foreign Policy publicerar i sitt senaste nummer en uttömmande analys av USAs krig mot den globala terrorismen. USAs 117 främsta utrikespolitiska experter - däribland Lawrence Eagleburger, James Woolsey och Gen. Anthony Zinni - presenterar sin syn på framgångar, problem och utmaningar i kriget mot terrorismen.

Monday, June 12, 2006

Bilder på al- Zarqawis hus

För några dagar sedan eliminerade amerikanska styrkor en av al-Qaida nätverkets främsta ledare i Irak Abu Musab al-Zarqawi.

Det amerikanska försvarsdepartmenet har nu publicerat bilder på det hus al-Zarqawi gömde sig i vid tidpunkten.





Overheard in New York

Som före detta Manhattanbo kan bloggen Overheard in New York varmt rekommenderas för ett gott skratt, speciellt för alla NY-fantaster.

Sunday, June 11, 2006

Alkoholmonopolet från ett internationellt perspektiv

Tidningen jpost.com sammanfattar idag grunderna för den svenska modellen och det svenska alkoholmonopolet:

`Although the alcohol system isn’t always convenient for consumers, who can’t buy alcohol in regular shops, the majority of Swedes support it. Nonetheless, the company’s image has been marred recently by scandal.

In the past year, some employees were found guilty of bribery, and the managing director, who is the prime minister’s wife, was given a generous pension deal that broke government guidelines.`

Wednesday, June 07, 2006

Europarådet, Sverige och USA

Jag sitter för tillfället som representant i Europarådets parlamentariska församling för IFLRY och har haft tillfälle att följa rådets viktiga arbete i frågor som rör frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Bland de mer intressanta frågorna som kommer diskuteras under vårt kommande möte i Strasbourg finns en viktig rapport skriven av en svenska ledamoten Göran Lindblad om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Med tanke på Europarådets högkvalitativa arbete är det, som debattören Dick Erixon framhåller synd att rådets rapportör Dick Marty idag presenterar en till inehållet dåligt underbyggd rapport som b la diskuterar Sveriges och USAs agerande vid avvisningen av de terrormisstänkta egyptiska medborgarna.

Skojaren Kamali

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter misshandlades Masoud Kamali, regeringens diskrimineringsutredare, på väg hem från tågstationen i Uppsala. Från integrationsminister Jens Orback har stödet efter händelsen varit lika med noll, anser Kamali. Om dessa uppgifter stämmer är de givetvis mycket allvarliga, likt alla andra brott. Emellertid kvarstår frågan varför Kamali valde att inte polisanmäla denna händelse om uppgifterna stämmer? Varför väljer han istället att först gå till pressen med uppgifterna?

Europaparlamentet, VM och Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har uttryckt intresse för att inom kort resa till Tyskland för att närvara vid fotbolls VM. Den mycket fotbollsintresserade Ahmadinejad ville speciellt se Irans matcher under turneringen. I dagsläget är det, som IAEAs generaldirektör Mohammed el-Baradei uttryckt, av betydande vikt att det internationella samfundet sätter politisk press på Iran att omgående avsluta sin anrikning av uran och implementera det internationella icke-spridningsavtalet om kärnvapen. Ett 50-tal EU-parlamentariker, däribland Gunnar Hökmark undertecknade i dagarna ett upprop som uppmärksammar denna fråga.